12 Mart 2012 Pazartesi

PORTAKALLI PASTA



Gelibolu17/Midedenkalbe arkadaşımın etkinliğinden aldığım ve kendime uyarladığım bir tarif bu,o kadar güzel portakal aroması oldu ki,bu dilim nasıl mideye indi anlamadım
bende yine bu tarifimi 
 PORSELEN ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE EV SAHİBELİĞİ YAPAN ARKADAŞIM GELİBOLU17 YE GÖNDERİYORUM




Kek tarifinde harika bir püf noktası var ki bu püf noktası portakalın sadece aromasının keke geçmesini sağlıyor acılığının değil!
Portakalı bütün olarak üstünü geçer suda haşlıyoruz.İşte bu püf noktası çok hoşuma gitti.Pandispanya yapımında,kurabiye,tatlı kek yapımında artık portakalın sadece suyu ve rendelenmiş kabuğunu değil acılık vermeden bütün bir portakalı haşlayıp robotta püre yapıp kullanabiliriz.Öyle güzel ve yoğun aroma veriyor ki.





  • 1 büyüklerinden portakal (püresi 1,5 su bardağı kadar gelsin)

  • 3 iri yumurta (küçüklerse muhakkak 4 tane kullanın.merak etmeyin kokmuyor)(oda sıcaklığında)

  • 1 su bardağı +1 su bardağında 1 parmak eksik şeker

  • 1 su bardağından 2 parmak eksik koyu ayran

  • 125 g.tereyağı

  • 2 su bardağı un

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilya

  • 1 çimdik tuz

*Koyu ayranda yoğurt yarım su bardağından az fazla olsun yarım parmak da su ekleyin ölçüyü tamamlayın.Yani yoğurt 3 kaşıksa diyelim su 1 kaşık olacak.Tarifte belirtilen ayrıntı bu.

Portakalı güzelce yıkayın.Küçük derin bir tencereye üstüne çıkar su doldurup sarı su çıkana kadar haşlayın.(Tarifte bu işlem bir kere yapılmış ama ben garanti olsun portakalın acılığı kalmasın diye işlemi 2 kere daha tekrar ettim)Suyunu süzün.Gene su doldurun işlemi tekrar edin.En son süzün.Ilıyınca iri parçalara bölün robotta püre yapın.Dikkat edin içi sıcak olabilir portakalın.Portakalı dilimlerken fazla ezip suyunu harcamayın.
kabartma tozu,vanilya ve unu harmanlayın bir kapta.
Yumurta ve şekeri çırpın güzelce. Portakal püresini ekleyin.Üç seferde azar azar ekleyerek un karışımını yedirin.
Tercihen katı yağ ile yağlı kek kalıbına dökün.Üstünü düzeltin.Önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin.Çöp şiş temiz çıkana kadar.Üstü kızarmış içi pişmemişse yağlı kağıt ya da folyo kapatıyorum üstüne.Yanmamış oluyor.
Fırından aldıktan sonra 15-20 dk.üstü bir bezle örtülü bekletin.
önceden hazırladığımız krem şantiyle üzerini kaplıyoruz
AFİYET OLSUN

19 yorum:

  1. eline sağlık lütfiyecim....çok güzel gözüküyor....CANAN ARSLAN

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim canan,buralara yolun düşerse senin içinde yaparım

    YanıtlaSil
  3. lütfiyecim kaldırmaya çalıştığına göre az çok izleyeceğin yolu biliyorsun yalnız blogger da yenilenmiş meğer bizim eski panele geçmemiz gerekiyor önce, hani ilk açılan kumanda paneli varya orada sağ üst köşede küçük bir çark işareti var ona tıklayınca ''eski blogger arayüzü'' seçeneğini tıkla ondan sonrası zaten kolay ayarları tıkla yorumları tıkla açılan sayfanın en altında kelime dorulama kaldırılsınmı gibi bi madde var şimdi tam hatırlayamadım onu değiştirdinmi bide ayarları güncelledinmi tamamdır

    keki çok beğendim portakal tadına bayılırım ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende durmadan kelime doğrulama arıyorum ya,sağol.çok güzel anlatmışsın

      Sil
  4. canım merhaba güzel tarifini şimdi http://gelibolu17-midedenkalbe.blogspot.com/2012/03/portakall-pasta.html burda yayınladım,elelrine sağlık,teşekkürler,gene beklerim,selamlar olsun :)

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık arkadaşım..pasta eminim çok lezzetli olmuştur..yiyenlere afiyet şeker olsun:)çok selamlar..

    YanıtlaSil
  6. mis gibi portakal kokulu tatlar güzel oluyor
    ellerine sağlık nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  7. canım ben geldim
    mmm çok güzel ellerine sağlık
    :)))

    YanıtlaSil
  8. Pasta çok güzel olmuş eline sağlık püf noktasını çok beğendim..

    YanıtlaSil
  9. Çay Kahve Bahane etkinliği


    Gelibolu17'nin hazırladığı

    "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine

    11 MART-26 MART tarihleri arasında

    http://catlakkafe.blogspot.com yani ben ev sahibeliği yapacağım...

    Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...

    Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız....

    “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”

    Muhammed Mustafa (s.a.v)

    Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz :)

    Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Çatlak kafe (Nuray) ye gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp

    http://catlakkafe.blogspot.com adresimde yayınlayacağım :)

    Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)

    YanıtlaSil
  10. Ne güzel bir güzellik ki,biz birbirimize veda ederken "Gül'e Gül'e " deriz...Meğer bu,"Muhammed'e,Muhammed'e "git demekmiş...Nereye gidersen git,Gül'e git...Nerede yürürsen yürü,Gül'e (s.a.v) giden yoldan yürü...Hadi öyleyse Gül'e Gül'e...Cuma'nız mubarek olsun...

    YanıtlaSil
  11. ELLERİNE SAĞLIK LÜTFİYECİM
    MMM YE BENİ DİYOR
    :)))

    YanıtlaSil
  12. güzel yorumlarınız için teşekkürler

    YanıtlaSil
  13. Kesinlikle çok lezzetli görünüyor :)

    YanıtlaSil
  14. Esselamu aleykum,
    Lütfiye hanım pastanız ve paylaştığınız püf noktası çok güzel,elinize sağlık,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. aleyküm selam arkadaşım,bende yeni öğrendim ve ilk denedim.gerçekten çok güzel oldu,sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Pasta enfes görünüyor. Püf noktası için ayrıca teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. selamlar lütfiye hanım ellerine saglık partakallı pastan enfes olmuş bende etkinligime portakallı bi yöresel tarif istiyorum lütfiye hanım kıskandım çatlak kafeyi

    YanıtlaSil
  18. Merhaba arkadaşlar;
    Hepinizin malumu olduğu üzere, oldukça farklı ve zengin bir yemek
    kültürüne sahibiz Ülke olarak.
    Zaman zaman çeşitli programlarda ve etkinliklerde daha önce hiç
    duymadığımız tatmadığımız lezzetlerle karşılaşıp şaşırıyoruz ve
    çoğunlukla bizde yapmaya çalışıyoruz,
    Bende düşümdümki "Yöresel Lezzetler Etkinliği" düzenleyip bloglar
    arasında değişik kültürlere,farklı bölgelere ait
    yemek,çorba,tatlı,hamur işi gibi bir çok çeşitli yöresel yemeği
    elimizden geldiği kadar bir araya toplayalım istedim...Tabi siz
    değerli arkadaşlarımın sayesinde...

    "Yöresel Lezzetler Etkinliği"mize 22 Mart-12 Mayıs Tarihleri arasında

    ben http://safiyeile.blogspot.com blogumda ev sahibeliği
    yapacağım,göndereceğiniz güzel tarifleri
    beklerim,tariflerinize "Yöresel Lezzetler Etkinliği" için Safiye'ye
    gönderiyorum diye linkimle birlikte not düşüp,tarifinizede hangi
    yöreye ait olduğunu yazıp,
    bana haber verirseniz
    tariflerinizi severek yayınlayacağım.
    Blogu olmayan fakat tarif göndermek isteyen arkadaşlarımızda tariflerini,
    fotoğrafını ve yapılış şeklini yazarak

    safiye.serbest@hotmail.com adresime mail atarak etkinliğimize katılabilirler...

    Etkinliğimize herkes davetlidir,istediğiniz kadar yöresel lezzetle
    katılabilirsiniz...
    Teşekkürler

    YanıtlaSil

güzel yorumlarınız için teşekkürler :))